A CAD programok feltalálása óta a gépészeti tervezés alapjaiban változott meg. Ezzel együtt a folyamat számos eleme még elég kezdetleges szinten áll. Továbbra is manuálisan kell hozzáadnunk a kényszereket az alkatrészekhez, még a nyilvánvaló esetekben is. Még mindig elég egyetlen apró hibát elkövetni ahhoz, hogy az egész modellt tönkre tegyük. Bár a szoftverek egyre okosabbak lesznek, még mindig főként a gépészmérnök szolgál az innováció és a szakmai tudás forrásául.

Mi történik azonban akkor, ha a programok generatívvá válnak, a gépészmérnök irodája eltűnik, és a tervezés átlép a jövőbe? Vessünk erre egy alaposabb pillantást. (Aggodalomra semmi ok, a munka nem vész el, csak átalakul.)

A gépészeti tervezés alapját képező CAD programok esetében nagyrészt az innovatív kód és a programozás a fejlődés motorja. Ez már eddig is csodákat tett, ha a program képességeiről van szó, de egyben azt is jelenti, hogy a CAD főképp a billentyűzet használatán alapuló tudást feltételez.

Mivel ez az általános gyakorlat, azt gondolhatnánk, hogy nincs benne semmi különös. A billentyűzet használatán alapuló gépészeti tervezés azonban azzal jár, hogy a technikai tudás és az adott szoftver ismerete korlátozza a tervező munkáját. Ennek a módszernek mindig meglesz a maga alkalmazási köre, a számítógépek azonban hamarosan teret engednek majd a szabadabb mérnöki tervezésnek, amelynek csak a valóság keretei szabnak határt. A mérnökök, ha szeretnék, továbbra is meg tudják majd határozni a tervezési kényszereket, de erre egyszerűen nem lesz szükség. Ez a technológia elhozza majd a vegytiszta mérnöki tervezés korszakát.

Ennek a várható jövőnek a hullámai már a jelenbe is begyűrűznek. Az érintőképernyős számítógépek elterjedésével sokkal kézre állóbb gépészeti tervezési felületek jelenhettek meg. Hosszabb távon valószínűleg a virtuális valóság és a kvantumszámítógép lesz az, ami a gépészeti tervezést teljesen új szintre emeli. Ha a jövő eszközeire alapozva tudásalapú munkaformaként tekintünk a gépészeti tervezésre, valószínűnek tűnik, hogy a gépészmérnökök hamarosan több lehetőség közül választhatnak majd a munkavégzés helyét és módját illetően. Kitörve az irodák fogságából afféle „mérnöki művészek” lehetünk, akik virtuális térben, sőt, akár a kivitelezés helyszínén is tudnak tervezni – elképesztően hangzik, igaz?

A gépészeti tervezés fejlesztésének végső célja a számítógépes felület korlátainak lebontása és a tökéletesen szabad mérnöki tervezés feltételeinek megteremtése.

A mechanikus tervezési felülettől eltávolodó tervezés legfőbb terepe a közeljövőben az autóipar és a gépipar lesz. Emellett egy új, épp kibontakozóban lévő iparág is tárt karokkal várja majd a legjobb gépészmérnököket – mégpedig a mesterséges intelligencián alapuló tervezés.

A mesterséges intelligencián alapuló programok és gépek hamarosan jelentős szerepet fognak betölteni a tervezésben. Első lépésben a betanításukhoz és a munkájuk kiegészítéséhez egyaránt szükség van a hús-vér gépészmérnökök közreműködésére. A robotok tehát egyelőre nem fogják elvenni a munkánkat. A tervezőmérnök szakmai feladatai a mesterséges intelligencia térnyerésével átalakulnak ugyan, de nem szűnnek meg. A mesterséges intelligencia és végső soron a generatív tervezés forradalmasítja majd az iparágban rendelkezésre álló lehetőségeket. A gépészmérnökök jövője tehát igen fényesnek ígérkezik.

Aki a gépészmérnöki tevékenységet nap mint nap folyatja, milyen fejlesztésekre számíthat ezen a kulcsfontosságú területen?

Az Autodesk célja, hogy a számos különböző tervezési platform egy nyitott rendszert alkosson, amelyben minden terv kezelhető, függetlenül attól, hogy milyen alkalmazással hozták létre. Ez az alkotás jövőjének egyik alappillére is.

A VARINEX Zrt. nevében tisztelettel meghívjuk
AZ ALKOTÁS JÖVŐJE – INNOVÁCIÓS ÉS TECHNOLÓGIAI NAP c. rendezvényünkre
,
ahol legkiválóbb kollégáink és partnereink osztják meg tapasztalataikat, inspirációt biztosítva Önnek is a napi munkájához.

Ismerje meg mindazon képességeket, amelyek az ipar jövőjét formálják!

Időpont: Budapest, 2019. április 24., 9:00-15:00
Helyszín: SUGÁR Rendezvényközpont (1148 Budapest, Örs vezér tere 24.)

Regisztráció >>>

Kapcsolattartó:

Sebők Róbert
CAD üzletág igazgató
+36 1 273 3413
+36 30 977 1824
sebok@varinex.hu