Az olyan innovációk, mint a drónok, a 3D nyomtatás, a mesterséges intelligencia (MI) és a dolgok internete (IoT – Internet of Things) folyamatosan fejlődnek a saját pályájuk mentén. A szakértők mind azt jósolják, hogy 2019-ben ezek a trendek folytatják az összeállásukat olyan iparági eszközökké, amelyek sokkal többet fognak érni, mint az alkotóelemeik külön-külön.

A gépipar digitális átalakulása tovább gyorsulhat: a még kihasználatlan lehetőségek szinte végtelenek.

Az autonóm drónoktól az emberek és robotok együttműködéséig a következő nagyszabású gépipari trendeket kell figyelemmel követni az új év során.

A jövő az Ipar 4.0 referenciagyáré

A gépipari technológiák automatizálása és adatcseréje egyre inkább bővül. Ezt a jelenséget nevezzük összességében Ipar 4.0-nak. Ez a változás arra sarkallja a vállalatokat, hogy okos robotokat, ember-robot együttműködést, additív gyártást, kiterjesztett valóságot, gyártásszimulációt, magával ragadó képzéseket, az értéklánc integrációját és decentralizációt, valamint gyártásirányítást alkalmazzanak, hogy megoldhatóvá váljon a termelés exponenciális növekedése és skálázhatósága.

A drónok – az autonóm drónok és az ember által vezetettek egyaránt – egyre nagyobb szerepet kapnak majd a gépiparban, főleg a leltárazásban és a berendezések vizsgálatában.

Világszerte egyre többet költenek robotokra és drónokra

Az IDC elemzőcég arra számít, hogy a robotika és a drónok területén jövőre összesen 115,7 milliárd dollárnyi kiadás várható, amely 17,6 százalékkal haladja meg a 2018-as szintet. A teljesen autonóm navigációs lehetőségek és a 3D térképészet, az akkumulátoridők és a légi irányítási rendszerek gyors fejlődése pedig új nyersanyaglelőhelyek felfedezését és a berendezések biztonsági ellenőrzését is lehetővé teszi majd.

A bővülő és egyre gyorsabb IoT kiterjeszti a gépek közötti kommunikációt

A fejlettebb érzékelők és az 5G hálózatok 2019-es bevezetése is hozzájárul az IoT technológia fejlődéséhez. Az IoT terén az MI és a gépi tanulás hatalmas adatmennyiségek kezeléséhez, az információ jobb elemzéséhez és újfajta megoldásokhoz vezet, és ez javítja majd a gyártók reakcióidejét és hatékonyságát. Egy gép például már akkor képes kezelni a problémákat, amikor azok felmerülnek, és azonnali megoldásokat tud kínálni. Ezzel az is elkerülhető, hogy a hibás termékeket egyáltalán legyártsák.

A 3D nyomtatás növekvő dominanciája a gépiparban

A gyors prototípus-készítésben már általánosan használt 3D nyomtatás még gyakrabban alkalmazott megoldássá válik majd, hogy a gyártást olcsóbbá, jobbá, hatékonyabbá és gyorsabbá tegye.

___________________________________________________________________________________

A VARINEX Zrt. nevében tisztelettel meghívjuk AZ ALKOTÁS JÖVŐJE – INNOVÁCIÓS ÉS TECHNOLÓGAI NAP c. rendezvényünkre, ahol megismerheti, hogy hogyan látja az Autodesk az alkotás jövőjét, hogyan fejlődnek tovább az Autodesk megoldásai és mindezek segítségével az Ön vállalata hogyan maradhat a jövőben is sikeres.

AZ ALKOTÁS JÖVŐJE – INNOVÁCIÓS ÉS TECHNOLÓGAI NAP

Budapest, 2019. április 24., 9:00-15:00

SUGÁR Rendezvényközpont (1148 Budapest, Örs vezér tere 24.)

További információ és regisztráció >>>

Kapcsolattartó:

Sebők Róbert
CAD üzletág igazgató
+36 1 273 3413
+36 30 977 1824
sebok@varinex.hu